Discover soma in balance

small hr

Η ισορροπία νου, σώματος και συναισθήματος είναι τρόπος ζωής που μας οδηγεί αναμφισβήτητα σε μια καθημερινότητα, με περισσότερη χαρά, ηρεμία, υγεία, αποδοχή και αγάπη .

Body mind spirit

Όσοι εφαρμόζουν συμπληρωματικές εναλλακτικές θεραπείες, τεχνικές χαλάρωσης ή διαλογισμού, γενικά είναι πιο υγιείς και περισσότερο συμφιλιωμένοι με το σώμα τους από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις πρακτικές. Η χρήση τέτοιων προσεγγίσεων ωφελεί το σώμα, το νου και το πνεύμα. Συμφιλίωση με το σώμα μας σημαίνει και πιο σωστή διαχείριση της πείνας και κατ’ επέκταση του βάρους μας.

Ας εξετάσουμε μερικές από τις συμπληρωματικές αυτές προσεγγίσεις που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και πως μπορούν να επηρεάσουν στην διαχείριση της όρεξης.

Βελονισμός
Σχετικά με τον βελονισμό έχουμε σοβαρές αναφορές ότι σε θέματα παχυσαρκίας και απώλειας βάρους παρουσιάζει καλά αποτελέσματα. Μπορεί να επηρεάσει την όρεξη, την σωστή στομαχική και εντερική κινητικότητα, τον μεταβολισμό, καθώς και συναισθηματικούς παράγοντες όπως το άγχος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ενεργοποίηση διαφόρων σημείων στο σώμα, με ειδικές βελόνες, τα οποία σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, σε φυσικό και σε ψυχολογικό επίπεδο, με την πρόσληψη τροφής.
Με την εφαρμογή του βελονισμού σε παχύσαρκα άτομα έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται η διεγερσιμότητα του κέντρου κορεσμού στους πυρήνες του υποθαλάμου. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι διεγείρει τμήμα του πνευμονογαστρικού νεύρου και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.
Έχει αποδειχθεί ότι και οι δύο αυτές δραστηριότητες αυξάνουν την καταστολή της όρεξης. Μεταξύ άλλων η σεροτονίνη ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου. Ελέγχει, επίσης, το άγχος και την κατάθλιψη μέσω της ομαλής παραγωγής ενδορφινών και ντοπαμίνης.

Ρεφλεξολογία
Η Ρεφλεξολογία είναι η τεχνική που υποστηρίζει την ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στο πέλμα, στην παλάμη, αλλά και στο αυτί, τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος. Ασκώντας κατάλληλες δακτυλοπιέσεις στα αντανακλαστικά σημεία, προκαλείται μια ακούσια αντίδραση των οργάνων που συνδέονται με αυτά, βοηθώντας τον οργανισμό να επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας. Οι μύες ανακουφίζονται, οι ενδοκρινείς αδένες ενεργοποιούνται, το νευρικό σύστημα χαλαρώνει, η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου τονώνεται, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ικανότητας του οργανισμού στην αποβολή των τοξινών από το σώμα μας.
Το βασικότερο όφελος που προσφέρει η ρεφλεξολογία είναι η ικανότητά της να μειώνει το άγχος και να οδηγεί σε βαθιά χαλάρωση. Σε κατάσταση χαλάρωσης δίνεται η ευκαιρία στο σώμα να αυτοθεραπεύεται και να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ άγχους και αύξησης του σωματικού βάρους.
Σε μια συνεδρία ρεφλεξολογίας ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην διέγερση των αντανακλαστικών του υποθαλάμου και της υπόφυσης. Ο υποθάλαμος είναι η δομή που ελέγχει ορισμένες μεταβολικές διεργασίες και άλλες δραστηριότητες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ελέγχει τα αισθήματα όρεξης και κορεσμού ασκώντας καθοριστικό έλεγχο στο σωματικό βάρος και παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ύπνου. Σύμφωνα με μελέτες γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές στον ύπνο επιφέρουν και διαταραχές στην απώλεια βάρους.
Ο υποθάλαμος κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απάντηση του οργανισμού σε καταστάσεις άγχους. Πειράματα που έχουν γίνει, απόδειξαν ότι σε καταστάσεις άγχους οι άνθρωποι έχουν την τάση να προτιμούν την κατανάλωση τροφών υψηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος και υδατάνθρακες, άρα και σε θερμιδική αξία. Εκτός των άλλων, το άγχος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υπομονή του ανθρώπου να συνεχίσει ένα πρόγραμμα δίαιτας που έχει αρχίσει και έτσι σχετίζεται με τις υποτροπές και την έλλειψη συνεργασίας με το διαιτολόγο.
Τέλος ο υποθάλαμος συνδέει το νευρικό σύστημα με την υπόφυση, το μαέστρο του ενδοκρινικού συστήματος, αφού εκκρίνει ορμόνες που ενεργοποιούν και τα υπόλοιπα ενδοκρινή όργανα, όπως τον θυρεοειδή αδένα, που βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και τα επινεφρίδια. Μία από τις ορμόνες που παράγουν τα επινεφρίδια είναι και η κορτιζόλη που όταν κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα, σε αγχώδεις ανθρώπους, φαίνεται να ευνοεί την εναπόθεση λίπους στον οργανισμό και να εμποδίζει τη διάλυσή του.
Με τη Ρεφλεξολογία ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα αντανακλαστικά σημεία που βοηθούν στην καλή λειτουργία της πέψης, αλλά και τη σωστή έκκριση των ενδορφινών, υπεύθυνων για την μείωση του άγχους, και όλων των νευροδιαβιβαστών, των χημικών εκείνων ουσιών που χρησιμοποιούνται από τα, περίπου, 10 εκατομμύρια εγκεφαλικά μας κύτταρα. Στην περίπτωση της παχυσαρκίας ο νευροδιαβιβαστής που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η σεροτονίνη, αφού ρυθμίζει την ψυχική ηρεμία και την καλή διάθεση καθώς και το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού.
Ενεργοποιώντας το πολύπλοκο δίκτυο νεύρων και κοιλιακών γαγγλίων, ελέγχουμε πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως η εύρυθμη λειτουργία του στομάχου, και ο εντερικός περισταλτισμός. Μέσα από τη διέγερση του αντανακλαστικού σημείου του πνευμονογαστρικού νεύρου, βοηθάμε ώστε το στομάχι να μεταφέρει στον εγκέφαλο τις σωστές πληροφορίες που αφορούν τις διαστάσεις των στομαχικών τοιχωμάτων.
Τέλος βοηθάει στην διατήρηση της σωστής λειτουργίας του παγκρέατος και της ισορροπίας της γλυκόζης στο αίμα, ώστε να αποφύγουμε υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Αρωματοθεραπεία
Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί σα μέσο θεραπείας τα αιθέρια έλαια που παίρνουμε από τα φυτά. Η ζωτική ενέργεια ενός φυτού εμπεριέχεται στο αιθέριο έλαιό του. Τα αιθέρια έλαια εκκρίνονται από τους ελαιοφόρους αδένες των φυτών και είναι στην ουσία οι ορμόνες τους. Αυτήν ακριβώς τη ζωτική ενέργεια του φυτού εισάγουμε στο σώμα μας με την αρωματοθεραπεία.
Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τις δικές του ιδιότητες. Υπάρχουν αιθέρια έλαια που επιδρούν στην ρύθμιση του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης, συντελώντας έτσι στην βελτίωση της μεταβολικής διεργασίας. Το αιθέριο έλαιο του εστραγκόν και της πιπερόρριζας διευκολύνει την αργή ή νωθρή πέψη και μπορεί να φανεί χρήσιμο για ανορεξία, νευρική δυσπεψία και κατακράτηση υγρών. Ο βασιλικός ενδείκνυται για αγχώδεις ανθρώπους που τρώνε πολύ γρήγορα χωρίς να μασάνε κανονικά την τροφή τους και υποφέρουν από πεπτική αϋπνία, επειδή «χωνεύουν» τις ανησυχίες τους την νύχτα. Το γκρέιπφρουτ βοηθάει το ληθαργικό λεμφικό σύστημα και την αποβολή των πλεοναζόντων υγρών. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε άτομα που κάτω από πίεση, βρίσκουν παρηγοριά στο φαγητό.
Το αιθέριο έλαιο της κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αφού κρατάει σταθερά τα επίπεδα της ινσουλίνης. Τρόποι εφαρμογής των αιθέριων ελαίων είναι: μάλαξη, αρωματισμός χώρου με αρωματικό λύχνο, εισπνοές, κομπρέσες, σε κρέμες κλπ. Όταν εισπνέονται ενεργούν στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα μέσω της υποκίνησης των οσφρητικών νεύρων.
Κατά τη διάρκεια μίας μάλαξης αρωματοθεραπείας τα αιθέρια έλαια διαπερνούν τις στοιβάδες της επιδερμίδας και φτάνοντας στην κυκλοφορία του αίματος μεταφέρονται στα διάφορα όργανα.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της μάλαξης είναι:
• Μείωση μυϊκών πόνων και φλεγμονών.
• Χαλάρωση και μείωση της σωματικής έντασης και του άγχους.
• Βελτίωση του ύπνου.
• Βελτίωση της κινητικότητας των εσωτερικών κοιλιακών οργάνων με σπλαχνική κινητοποίηση.
Η αρωματοθεραπεία συμβάλει συνεπώς στη βελτίωση των πεπτικών διαδικασιών και της ομαλής παραγωγής ορμονών.


Λεμφική Μάλαξη
Μία από τις πιο ενδεδειγμένες εναλλακτικές θεραπείες που βοηθούν σε θέματα παχυσαρκίας είναι η Λεμφική Μάλαξη.
Το λεμφικό σύστημα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην εποχή μας το λεμφικό σύστημα επιφορτίζεται, εκτός από τα φυσιολογικά καθήκοντα αποσυμφόρησης του οργανισμού από ενδογενείς τοξίνες, και με την απομάκρυνση εξαιρετικά τοξικών χημικών ουσιών όπως τα φυτοφάρμακα και το νέφος, αλλά και τα δεινά του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως η ανεπαρκής και ανθυγιεινή διατροφή, το άγχος κ.λπ.
Αν υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία της λέμφου, παρεμβαίνει η λεμφική μάλαξη και με τους ενδεδειγμένους χειρισμούς διευκολύνει την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού μέχρι να επιστρέψει στην κυκλοφορία του αίματος. Από τα πιο σημαντικά οφέλη της λεμφικής μάλαξης είναι η αποτοξίνωση του οργανισμού. Ενδείκνυται σε ανθρώπους που έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οιδήματα και κατακράτηση υγρών. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης στην μείωση της κυτταρίτιδας, που σε συνδυασμό με τη χρήση αιθέριων ελαίων έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ανθοϊάματα του Dr. Bach
Δημιουργημένα τη δεκαετία του `30 από το γιατρό Dr. Bach, τα ανθοϊάματα Bach είναι 38 ιάματα που προέρχονται από άνθη διαφόρων δέντρων και φυτών και που έχουν τοποθετηθεί σε καθαρό νερό πηγής και έχουν εκτεθεί σε ηλιακό φως. Η τελική σύσταση τους δεν περιέχει φυσικές ή χημικές ουσίες σε μοριακή μορφή, αλλά μόνο το θεωρούμενο ως ενεργειακό αποτύπωμα της αρχικής φυτικής μορφής.
Κάθε ανθοίαμα βοηθά στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου συναισθήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο μεμονωμένα, όσο και σε συνδυασμό με άλλα ιάματα. Απαλύνουν και εξισορροπούν πολλές αρνητικές ψυχολογικές και νοητικές καταστάσεις. Είναι φυσικά και απολύτως ασφαλή. Λόγω του πολύ ήπιου τρόπου δράσης τους δεν προκαλούν καμία παρενέργεια, ούτε έρχονται σε αντιπαράθεση με φάρμακα ή συμπληρώματα.
Κυκλοφορούν σε υγρή μορφή, διαλυμένα σε αλκοόλ (μπράντι). Δεν περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά. Από το διάλυμα πίνει κανείς μερικές σταγόνες κατευθείαν στο στόμα, ή διαλυμένες σε νερό ή άλλο ρόφημα.

Μερικά από τα ανθοϊάματα που χρησιμοποιούνται σαν μίγμα για να βοηθήσουν στην συναισθηματική υπερφαγία είναι:
• Crab apple: Επιθυμία και ανάγκη καθαρισμού. Ταύτιση με ελαττώματα και ατέλειες. Τάση για συνεχείς αποτοξινώσεις. Πρόβλημα με την εμφάνισή μας.
• Chestnut Bud: Για τον τύπο ανθρώπου που δεν μαθαίνει από τις εμπειρίες της ζωής του και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη ή που έχει την αίσθηση ότι γενικά δεν αλλάζει τίποτα.
• Cherry Plum: Για τύπο ανθρώπου με μεγάλη εσωτερική ένταση ή που αισθάνεται το φόβο ότι θα χαθεί ο έλεγχος του νου.
Τέλος υπάρχει και το μίγμα Rescue Remedy, που προορίζεται για έκτακτες δυσκολίες, φόβο, αναστάτωση, ταραχή, κρίσεις πανικού. Για επείγουσες καταστάσεις που χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση.


Διαλογισμός
Διαλογισμός είναι η εκπαίδευση του νου να εστιάζεται συνειδητά, να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Είναι ο συνειδητός εστιασμός σε θετικούς και ωφέλιμους τρόπους σκέψης. Μία μέθοδος που μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε πρόσβαση στην εσωτερική σοφία μας και ένας τρόπος να απελευθερώσουμε το νου μας από συνήθεις τρόπους συμπεριφοράς, έτσι ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι και περισσότερο ικανοί στην καθημερινότητά μας.
Αποτελέσματα του Διαλογισμού είναι : η σταδιακή ηρεμία του νου, η σωματική χαλάρωση, η μείωση του άγχους. Βοηθάει στην απόκτηση μιας νέας προοπτικής αντιμετώπισης του άγχους. Βελτιώνει τις δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων. Ενισχύει τον εστιασμό στο παρόν.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει καταστάσεις όπως: αλλεργίες, άσθμα, βουλιμικές τάσεις, νευρικές διαταραχές, κατάθλιψη, κούραση, πόνος, διαταραχές ύπνου, καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα ποσοστά θανάτου έχουν μειωθεί σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, οι οποίοι εξασκούν Υπερβατικό Διαλογισμό. Σύμφωνα με το κέντρο Αποκατάστασης Καρδιαγγειακών Παθήσεων, στο πανεπιστήμιο της Μινεσσότα, ο διαλογισμός αυξάνει τον αριθμό των ενεργών βλαστικών κυττάρων στο σώμα.
Μελέτες στο εργαστήριο Νευρο απεικόνισης (Neuro Imaging) του Πανεπιστημίου UCLA έδειξαν ότι, οι άνθρωποι που διαλογίζονται τείνουν να έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους από εκείνους που δεν διαλογίζονται και ότι ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλο. Ενισχύεται και αλλάζει η νευρωνική λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ η φαιά ουσία αυξάνεται.
Μία σκέψη φέρνει στην επιφάνεια ένα συναίσθημα και αυτό με τη σειρά του προκαλεί την έκκριση μιας ορμόνης. Για να αλλάξουμε το πως αισθανόμαστε και κατ’ επέκταση το πως σκεφτόμαστε, αρκεί να εξελίξουμε και να αλλάξουμε τα νευρωνικά μας κυκλώματα. Η επιστήμη που ασχολείται με αυτό λέγεται Neuroplasticity (Νευροπλαστικότητα). Μελέτες τείνουν να δείξουν ότι για να αλλάξουν τα νευρωνικά κυκλώματα και οι εγκεφαλικές δομές μέσα από το διαλογισμό χρειάζονται minimum 8 εβδομάδες καθημερινής εξάσκησης.

Το παραπάνω άρθρο έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο του γνωστού διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα

“Thin… positive – Μυστικά ελέγχου της πείναςThin Positive και της διατροφής”.

Ο ίδιος ο κ. Ζουμπανέας αναφέρει σαν πρόλογο: Στο μεταπτυχιακό μου πάνω στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών και την ψυχολογία της παχυσαρκίας, σε όλα τα συγγράμματα που μας δόθηκαν από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας, υπήρχε πάντα ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στη χρησιμότητα των συμπληρωματικών - εναλλακτικών θεραπειών για τη θεραπεία των ατόμων με διαταραγμένη πρόσληψη τροφής. Στις εκπαιδεύσεις μας στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών έχουμε εντάξει ένα ειδικό μάθημα με θέμα τις συμπληρωματικές θεραπείες το οποίο διδάσκεται από τη ρεφλεξολόγο και εναλλακτική θεραπεύτρια Κυριακή Νομικού. Έχοντας διαπιστώσει προσωπικά και κατ’ επανάληψη την τεράστια συμβολή των συμπληρωματικών θεραπειών στη θεραπεία ατόμων με διαταραχές πρόσληψης τροφής, επικουρικά πάντα με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση, ζήτησα από την Κυριακή Νομικού να συμπληρώσει με τις γνώσεις της αυτό το βιβλίο ώστε ο καθένας να έχει μια, όσο το δυνατόν, πιο πλήρη εικόνα για τους τρόπους βοήθειας που μπορεί να αναζητήσει ώστε να απαλλαγεί από τα διάφορα προβλήματα που βαραίνουν την καθημερινότητά του.

Body,Mind and Spirit Soma in Balance

Holistic Coaching κυριακή νομικού

βιογραφικό →

Αποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.